Veehouder Uitentuis in de Starnmeerpolder stelt het grote dak van zijn nieuwe ligboxenstal beschikbaar aan bewoners uit omringende dorpen. Zij kunnen investeren in zonnepanelen via het postcoderoos project Zon op Markenbinnen – Zon op Nederland. De koeien krijgen een zonnedak met 278 zonnepanelen.

Alle zonnepanelen hebben inmiddels een eigenaar 
Zoncoöperatie Markenbinnen nam het initiatief en motiveerde bewoners in het gebied tussen Alkmaar, Krommenie en Castricum om te investeren in 1 of meerdere van de in totaal 278 zonnepanelen tellende zonnestroominstallatie. Alle zonnepanelen hebben inmiddels een eigenaar.

Investeren in een collectief dak
Het project was interessant voor gezinnen waarvoor een eigen zonnedak geen optie is omdat ze bijvoorbeeld niet willen investeren in een huurwoning. Of omdat het dak van de eigen woning in de verkeerde richting staat, er sprake is van veel schaduw op het dak van bomen of ze zonnepanelen simpelweg niet bij hun huis vinden passen. In al deze gevallen is investeren in een collectief dak zoals dat van de veehouder in de Starnmeerpolder een interessante mogelijkheid.

15 Jaar lang korting op de energierekening
Met elk zonnepaneel  bespaart een gezin elk jaar opnieuw bijna 140 kg. CO2 uitstoot. Gedurende tenminste 15 jaar profiteren deelnemers van een forse korting op hun energierekening. Daarbij komt de opbrengst uit de verkoop van de stroom door coöperatie Duurzaam Markenbinnen.

Koe verhuist en haar ligstal wordt een technische ruimte
De voorbereidende werkzaamheden zijn in volle gang. De constructie is inmiddels op het dak geïnstalleerd. Ons installatieteam zorgt ervoor dat een lange kabel heel zorgvuldig dwars door de kraamkamer van de koeien wordt gelegd. Een van de koeien verhuist en haar ligstal wordt de technische ruimte waar de omvormers worden geplaatst. Eind februari 2018 liggen de panelen op het dak en kan de productie van zonne-energie starten.