Bij ’t Eemhuis in Almere hebben we onlangs een prachtige duurzame zonnepaneleninstallatie geplaatst. Bijzonder aan dit project was het gebruik van glas glas panelen. Omdat het hier om een nieuwbouwproject ging met en wit PVC dak kon er optimaal gebruikgemaakt worden van de extra functionaliteit van de panelen.

Wat is nou het voordeel van glas glas?

Glas glas panelen zijn panelen waarbij zowel de voorkant als het backsheet van het paneel, zoals de naam al zegt, van glas is. Bij de “standaard panelen” is het backsheet gemaakt van folie dat bijna altijd zwart of wit is. Het doel van deze backsheet is het beschermen van de cellen, reflectie van indirect licht bevorderen of esthetiek. Een wit backsheet reflecteert meer indirect licht dan een zwart backsheet en zorgt daardoor voor een hoger rendement. Dit zorgt er wel voor dat er tussen de cellen op het paneel witte lijnen staan. Een zwart backsheet heeft minder efficiëntie bij deze indirect instraling maar ziet er uit als een zwart vlak wat vaak als mooier wordt gezien zeker wanneer panelen goed zichtbaar zijn.

Bij panelen met een glazen backsheet kan de instraling van beide kanten komen. Hierdoor is de efficiëntie bij de instraling van indirect licht hoger bij dit type panelen. Ook hebben deze panelen minder degradatie, zo geeft Meyer burger langer garantie op hun glazen backsheet panelen en is deze degradatie minder dan bij de traditionele panelen. Daartegenover staat dat ze kwetsbaarder zijn dan traditionele panelen en daardoor ook prijziger in de aanschaf. Daarnaast wegen deze panelen ook significant meer.

In de praktijk
Toch kan dit extra gewicht ook een voordeel zijn. In verband met wind, moest er gebruikgemaakt worden van een oost-west opstelling met relatief veel ballast. Omdat de glas glas panelen zwaarder zijn, is er minder extra ballast nodig om te zorgen dat de panelen blijven liggen. Dat is fijn want er moet altijd gezorgd worden dat een systeem aan de ene kant genoeg ballast heeft om te blijven liggen en aan de andere kant niet op sommige punten te zwaar is en zo schade aan het dak kan aanbrengen. Bij het dak waarop we deze installatie hebben neergelegd was het erg belangrijk dat de ballast goed verdeeld was.

Technische informatie

Omvormer: 2x 30k Solaredge

Panelen: 234 x Meyerburger Glas 230Wp

optimizers: 118 x S1000

Montage: Sunbeam Symmetrical

Benieuwd naar de prijs en hoeveel u aan stroom kunt besparen?
Vraag een offerte aan